YOGA ‘DOEN’ OF YOGA ‘MAKEN’

Vaak als men het over yoga heeft dan wordt het geassocieerd met asana’s (de oefeningen). Yoga is veel meer dan dat, yoga gaat namelijk door als je niet op je mat staat. De kern van yoga is dan ook het samenbrengen van body & mind en het uitvoeren van de asana’s heeft als doel om deze eenheid te kunnen bereiken.

Het bereiken van eenheid is de betekenis van yoga, maar is het tevens ook het hoogste doel van yoga. Wanneer je dit doel een keer in de week bij je yoga studio bereikt is erg fijn, maar wat als je er naar gaat leven? Wat als je een hele week, maand, jaar je body & mind kan verbinden of in ieder geval hier aan werkt? Hoe zal jij je dan voelen?

fitgirls shoot

Een van de belangrijkste onderdelen bij yoga is je ademhaling. Wij staan er vaak niet bij stil, maar je ademhaling begint bij je geboorte en eindigt bij je laatste dag van leven. Al die tijd daar tussendoor gaat het continue door. Zonder dat wij er moeite voor moeten doen, vaak zijn we er niet eens dankbaar voor. Je ademhaling is dan ook je levenskracht die de verbinding vormt tussen je lichaam en geest.

Jij heb vast in een situatie gezeten dat je ademhaling omhoog schiet, door stress of spanning. Dit is super handig wanneer jij je in een levensbedreigende situatie bevind. Alleen wanneer dit niet het geval is, doet het ons op langer termijn niet veel goeds. Deze stress schiet namelijk niet alleen in je ademhaling, maar alles in je lichaam wordt geactiveerd om te kunnen vechten of vluchten. Helaas zijn er vele van ons die onbewust en onnodig hoog en snel ademen. Door yoga leer je bewust om te gaan met je ademhaling.

Wist je trouwens dat wij onze ademhaling spiegelen met de mensen om ons heen. Wanneer jij dus je ademhaling leert beheersen, je goed naar je navelgebied kan ademen anderen dit van jou onbewust gaan kopiëren. Wees je dus bewust van je ademhaling en ga niet onnodig hoog in je borst ademen.

000_3025 Yoga is een reis waarmee je dieper opzoek gaat naar jezelf. Daarom kan yoga ook onwijs confronterend zijn.  Deze spirituele reis is voor iedereen persoonlijk. Deze reis hoeft dan niet alleen dat uurtje op je yoga mat    plaats te vinden. Ongeveer 2000 jaar geleden heeft de geleerde Patanjali de stappen uitgeschreven waarmee wij onze spirituele reis kunnen bewandelen.

 

 

 

Voor jullie heb ik de tien bekendste richtlijnen van Patanjali op een rij gezet zodat jullie ook een off mat yogi kunnen zijn

De vijf yama’s Hoe je aardig kunt zijn voor anderen

  • Geen geweld in gedachte, in woord of in daad
  • Je mag niet stelen
  • Begeer niet het bezit of de prestaties van anderen
  • Spreek en leef naar waarheid
  • Wees matig en geef niet toe aan buitensporige seksuele uitspattingen

De vijf niyama’s Hoe je aardig kunt zijn voor jezelf

  • Bewaar geestelijke zuiverheid en lichamelijke reinheid
  • Onthecht je van materiële verlangens
  • Accepteer je levensomstandigheden
  • Herhaal de grote woorden van spirituele leiders
  • Wijd je aan een persoonlijke godheid of aan een universeel bewustzijn

 

 

Leave your thought